nederlandsonderwijs

Over ons

Nederlands onderwijs is ontstaan uit het feit dat  er in het buitenland  leerlingen zijn die geen onderwijs in de Nederlandse taal kunnen krijgen omdat er geen NTC-locatie binnen bereikbare afstand  is. Onze manier van afstandsonderwijs is hiervoor een goed alternatief.
De kinderen gaan nu naar een lokale of internationale school. Hier leren ze de andere vakken. Het onderwijs in de Nederlandse taal is bedoeld als aanvulling of voorbereiding op de terugkeer naar Nederland, zodat de terugstroom in het Nederlands onderwijs gemakkelijker gaat.

Het afstandsonderwijs is zo opgezet dat de kinderen zelfstandig de opdrachten kunnen maken. De leerkracht neemt tijdens de cursus wekelijks contact op en bespreekt zonodig de lessen. Tijdens dit contact  worden onder meer extra oefeningen gedaan, toetsen afgenomen en aandacht besteed aan de spreekvaardigheid.

In onderling overleg worden vaste tijden afgesproken voor het contactmoment. Hierdoor ontstaat er een vast ritme om tijd aan de Nederlandse taal te besteden. Regelmaat is erg belangrijk voor het  leren van de Nederlandse taal.
De leerkracht vindt het persoonlijke  contact  met de leerling erg belangrijk want leren doe je samen. Daarnaast onderhouden wij ook graag contact met de ouders.

Het afstandsonderwijs wordt gegeven door een ervaren bevoegde leerkracht en hij begeleidt de leerlingen tijdens de cursus met wekelijks contact via internet /telefoon.
De leerkrachten wonen en werken vanuit het buitenland. Ze nemen regelmatig deel aan cursussen in Nederland om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in het onderwijs.

Even voorstellen – ons team

Coördinator:

Helma Schulze Klaus is leerkracht en coördinator.

Ik ben vele jaren in het basisonderwijs in Wijchen, Nederland, werkzaam geweest. Na de emigratie naar Portugal heb ik  een NTC-lespunt heropend ( 2006) in midden Portugal. Vanuit dit lespunt is Nederlands onderwijs op afstand ontstaan in 2012. Mijn ervaringen hebben de basis gevormd van deze manier van onderwijs.

Voor mij is het belangrijk om goede contacten te hebben met de leerlingen en de ouders. Samen kunnen we het schooljaar succesvol maken. Mijn  verdere hobby´s zijn lezen en creatief bezig zijn.


Mijn naam is Ilona Geurts, ik ben 40 jaar en woon nu ruim 9 jaar in Curaçao. Ik wist al op jonge leeftijd dat ik iets in het onderwijs wilde doen. Mijn basisschool en middelbare schoolperiode waren niet altijd even fijn en voor mij was het belangrijk dat er mensen in het onderwijs zouden werken die passie hebben voor leerlingen. Leerlingen iets bij willen brengen en om ze enthousiast te krijgen voor iets.

Ik ben toen de PABO gaan doen en gelijk daarna heb ik op een school voor voortgezet speciaal onderwijs gewerkt in een justitiële jeugdinrichting. Ik hoopte hier leerlingen weer enthousiast te kunnen maken voor onderwijs zodat ze weer willen leren en heb toen leerlingen voorbereid tot staatsexamens op mavo, havo en vwo niveau.

Na 8 jaar heb ik besloten om mijn droom achterna te gaan en ben ik naar Curaçao geëmigreerd. Dat is nu ruim 9 jaar geleden. Op Curaçao ben ik gaan werken op een particuliere dagschool voor basisonderwijs en na een jaar heb ik mede ook een particuliere school voor voortgezet onderwijs opgezet. Ik doe dit nog altijd met veel plezier maar wil altijd zoveel mogelijk leerlingen kunnen helpen vandaar dat ik ook bij Nederlands Onderwijs terecht ben gekomen. In mijn vrije tijd lees ik graag, geniet ik van lekker eten en van de rust samen met mijn vriend en onze drie honden.

Ilona Geurts

Mijn naam is Hester Zigtema. In 1999 ben ik met mijn Nederlands-Spaanse man geëmigreerd naar Zuid-Spanje, waar we nog steeds met veel plezier wonen en sinds 2020 een toeristisch appartementencomplex runnen. Onze dochter Sienna van bijna 10 jaar wordt tweetalig opgevoed.
Ik heb Frans gestudeerd en heb me vervolgens bekwaamd tot leerkracht basisonderwijs via de DigiPabo.

In 2005 ben ik gestart in het Nederlands Taal- en Cultuuronderwijs in Spanje (NTC); dit heeft zich steeds meer uitgebreid met online lessen wereldwijd.
De diversiteit in niveaus en leeftijden, het enthousiasme van leerlingen en het leerrendement dat hoog ligt bij online lessen, maken dat ik dit werk heel graag doe.


Mijn naam is Jessika Bos, 44 jaar en woonachtig in de provincie Noord-Holland in Nederland. Een deel van de tijd woon ik in mijn eigen fijne woning in Hoofddorp, een ander deel van de tijd breng ik door in Zuid-Spanje. Ik ben een jaar geleden voor het eerst in Zuid-Spanje geweest en deze regio heeft mijn hart gestolen. Ik heb er dan ook het afgelopen jaar veel tijd doorgebracht en ik probeer er ook zo vaak als mogelijk te zijn.

Ik ben een sportief persoon en ik sport dan ook veel in mijn vrije tijd. Dansen, tennissen, hardlopen, fietsen en krachttraining zijn de sporten die ik met veel plezier doe. Verder houd ik van lezen en films kijken. Ook reis ik graag in mijn vrije tijd en wil ik zoveel mogelijk verschillende landen ontdekken en nieuwe culturen leren kennen om mijn horizon te verbreden.

In het dagelijks leven ben ik docent Nederlands en Engels op twee mbo’s in Amsterdam. Verder werk ik als assessor en neem ik in deze hoedanigheid mondelinge examens af. Daarnaast, wanneer ik nog een beetje tijd over heb, geef ik op invalbasis groepslessen op sportscholen.

Ik ben dit schooljaar gestart als leerkracht voortgezet onderwijs bij Nederlands onderwijs op afstand. Ik vind het erg leuk en uitdagend om leerlingen door middel van online onderwijs te mogen ondersteunen bij hun taalontwikkeling en het bereiken van hun doelen!

Nederlands Onderwijs Jessika Bos